Vis meg din Instagram og jeg skal si deg hvor gammel du er

Camilla (24) med knusende ro

Camilla (24) med knusende ro

Da mobilen knuste i asfalten på parkeringen til Safari Catering en vanlig tirsdag og blokkerte lydløsknappen for alltid, fikk Ina (40) typisk nok nærmest hjerteflimmer. Camilla (24) hevet så vidt et øyenbryn og sa: «Min har stått på lydløs siden ungdomskolen».

Seriøst? Lever våre generasjoner i parallellunivers der gamlingen er lidende part med høy puls i sin evige kamp om å sjonglere med mobiler, mac’er, app’er og filterdilemma på snap?

«Ja», ville Camilla sagt, men hun er så grei med sjefen at hun bare smiler og sier «Jeg skal vise deg». Ja, så vis meg da - hva andre feil gjør 40-åringer, som dermed avslører sin alder når de minst ønsker det?

 

Camilla fikk internoppdraget: Hold sjefens sosiale medie-image ungt. Og her kommer hennes råd:

Her kommer noen tips om mobilen og 11 bud om opptreden i sosiale medier til andre som prøver å holde seg oppdatert, og fremstå som under 30 år når du for lengst er passert middagshøyden.

Mobil:

  • La stå på lydløst når du er sammen med andre, og særlig i åpen kontorfellesskap. «Lyden er kun på for en god grunn, og den har jeg ikke hørt på lenge», sier Camilla.  Velg f.eks. blinkende LED-lys som varsling og vibrering til nød.
  • Slå av vibrering når du er i møter. Vibrering er ikke lydløst, det er på nivå med en mygg i øret en varm sommernatt. Er dette i det hele tatt nødvendig å nevne?
  • Snap ferdig og legg fra deg mobilen. Og la den ligge urørt til samværet er over. Ikke flakk med blikket hver gang du får en notification. Før du vet ordet av det er nettopp dette blitt den nye gammelmanns nykken. Dobbelhake får du på kjøpet.

Sosiale medier:

1. Det er ikke lov å like sine egne innlegg, eller at firmaet liker sitt eget innlegg! Bare la vær! (Ina er helt uenig, men gir etter.)

2. Det er ikke lov å endre på filteret igjen i Instagram etter du har redigert inn hvit ramme på bildet i en annen applikasjon som f.eks. Squaready - da avslører du at du har brukt filter fordi rammen ikke lenger er hvit. Som i gamledager er det fortsatt litt kleint å innrømme filterbruk selv om alle gjør det.

3. Ro ned antall hashtag! Jo færre, jo bedre. Jo mindre tekst, desto bedre. Med andre ord: kun én emoji, ingenting annet 💣

4. Det er lov å gjøre peace-tegn, eller Pokémon-tegn som de under 30 kaller det når man blir fotografert. «Da skjer det noe når det egentlig ikke skjer noen ting». 

✌🏼 

✌🏼 

5. Ikke ta snikbilder. Annonser at du tar et bilde med et høyt annonsert «smil!». Resultatet blir garantert bedre og alle blir indirekte informert om at dette kan havne på eteren.

6. Ta minst fem bilder - så alle i gjengen kan enes om det de var finest på før det postes.

7. Kom deg kjapt på båten når nye formater er tillatt. Nå er det gjerne smalt panoramautsnitt, eller video som gjelder. Forrige uke var det boomerang. Neste uke noe annet. 

Panorama bokstavelig talt.

Panorama bokstavelig talt.

 

8. Dropp angsten for å poste noe, kjør på, hold det variert - ikke bare vorspiel eller bare fjellturer. Da blir det for kjedelig og du blir slettet fra andres feed. Ja, du gjør det!

9. Har du fått familie? Fortsett å være et 'jeg', og ikke bare et 'vi' hele tiden.

10. Collage er strengt forbudt. Særlig på Instagram. Hvem får øye på et motiv i et perspektiv 2x2 mm? Hva vil du med det? 

11. Det er lov å slette sin fortid. Hvis du føler at du gremmes av instagram-feeden din er det bare til å slette noen bilder hist og her. Er dette ikke nok sletter du hele profilen og begynner på nytt! Image is everything 👊🏼