Ferietrendene - ble de noe av eller?

Er det som med «sommerkroppen 2016» som ikke ble noe av, eller traff trendesetterne med krystallkulen?

Vi har plukket ut syv av de trendene vi ser har gått igjen hos flere trendsettere for sommerferien 2016. Ble den som spådd eller velger vi andre ting?  

Vi graver i disse trendene og tendensene for å finne nye muligheter for reiselivsaktører i Norge. Les og se om du er trendy, og del gjerne ideer med oss til hvordan denne innsikten kan anvendes i reiselivstilbudet i Norge.

1. Delingsøkonomi

Uber-copter selfie så klart. Foto: _@azneve_

Uber-copter selfie så klart. Foto:_@azneve_

Har du bodd på AirB&B eller leid et Uber-copter (helicoptertaxi) i Nice i år? La du bilen din ut på Nabobil mens du var bortreist eller har du lånt en hytte i innbytte mot noe annet? Da er du spot on trend. 

Når vi er inne på dette med Airbnb, beklager avsporing så tidlig, men jeg lurer på hvor mange utleiere på Airbnb som har skjult kamera installert? Tenkt på det? Er det ikke i bunn og grunn et ønsket om å se på det virkelige livet at man velger Airbnb? Du vil se hvordan de bor i Paris. Hvorfor skulle ikke de ville se på hvem som vil bo som dem? En ekte mus-katt-lek!

 

2. Én utpakking

Et gradvis skifte er at bussturistene blir cruiseturister fordi bussferier har for mange stopp og overnattinger. Man vil se nye ting, men ikke nytt hotellrom.

På cruise står du i ro, landskapet tar jobben med å bevege seg! Vi vil rett og slett ikke pakke ut mer enn én gang. Dette er til å gruble litt over. Hva skal busselskapene tilby? Pakking av bagasjen som en del av pakken? Det er den lette løsningen. Vi tror det ligger noe dypere i dette enn bare besværlig bagasje.

3. Unik opplevelse

The Great Wall Marathon  byr kun på oppover eller nedover

The Great Wall Marathon byr kun på oppover eller nedover

Har man omsider tatt det til sitt hjerte og droppet pakketuren til Syden for noe mer innholdsrikt? Kajakkpadling i Lofoten? Nullstjerners hotell i Sveits (dvs. kun en seng under åpen himmel), løpt maraton på Den kinesiske mur? Den kinesiske muren er ikke nok i seg selv lenger, iallfall ikke hvis man ønsker at turistene skal komme igjen år etter år. Dette må gjelde for cruise i Geirangerfjorden også. Enn så vakkert så er ikke skjønnhet nok for å folk tilbake gang på gang. Man må skape en "tradisjon" eller et rituale. 

Eller har du gått over i veldedighetstrenden?  Det er fortsatt unikt å bruke ferien på å undervise engelsk i El Salvador, mate og stelle elefanter i Thailand, hjelpe syriske flyktninger i Hellas, eller jobbe med vedlikehold av kulturarv og steinmurer i Cornwall. Her må det ligge en mulighet for å redde det norske kulturlandskapet. Tenk om vi fikk horder med turister som betalte for å fjerne kratt langs gjengrodd sti? Å male hytten til svigermor teller ikke. Det har du ikke betalt for å gjøre.

4. Velvære

Velvære er ikke lenger bare SPA. Her ligger et større spenn fra Mindfullness til kampsport, og målsetningen er å få en sunnere livsstil, eller få tid nok til å ta et skikkelig grep der grepet har løsnet: typisk nok kiloene, musklene, stressede kjever og rumper. På Koh Samui kan du f.eks. sjekke inn på bootcamp og komme i Ironman-form. Eller hva med tennisleir på La Manga, yoga på SUP-brett i Øygarden, eller mer fancylydende Bikini Bootcamp og Destination Detox?

Har du prioritert det i ferien, eller blir det en bonusferie etter ferien? Ofte kalt husmorferie eller egotrip. Vi har en mistanke om det siste. Vi vil ha flere ferier med ulikt innhold. Ikke bare én stor ferie. 

5. Streetfood

Vi er litt usikker på om dette bør kalles en ny trend når TV2s God morgen Norge-Wenche er på plass på Karl Johan, men det har tatt fart og blitt stort. Nattmarked i Chang Mai med ferske dumplings, Sagra del pesto i Liguria,  Food vans i London som selger friands, arepas og agua frescas.

Du har sikkert satt tennene i en Jian bing (soyamelk-pannekake med vårløk, hoisinsaus, chilli og soyabønnesaus og grillet and) i London i ferien? Ikke vi heller, men ja takk! Matopplevelser er blitt en viktig driver til ferievalg. Hotdogs på Lavik-Oppedal-ferjen er ikke trekkplaster nok.

 

6. Generasjonsferie

Familieferie er ikke nytt men denne kan du tikke av på listen: ferie med tre generasjoner, og legg gjerne til noen kusiner og fettere i dette. Det er en økende grad av rause besteforeldre som inviterer hele hurven med til Syden/Toscana/cruise på sin 60/70/80-årsdag. Dette er det nye slektslimet, nå som ingen lenger skal heim på garden og hjelpe til med slåtten om sommeren. Det betyr at vi trenger en ny arena å være sammen på. 

Reisebyråene ser i alle fall et hopp i etterspørsel, hele 20% økning på generasjonsturister. Noen hoteller følger opp og tilbyr naborom med dør mellom, og store rom. Dermed tar de også opp kampen mot Airbnb. Hvilke konsekvenser får dette for restaurantbransjen når tre generasjoner i stor trupp dukker opp? Du kan se det for deg. Ønsker de matopplevelse, og ikke bare mat, ref. punkt 5, så må man tenke nytt. 

 

7. Digital detox

Slå av på Palm Island, Grenadines

Slå av på Palm Island, Grenadines

Til slutt - du har nok ikke vært der, men drømmer kanskje om det til neste år: digital ferie! Eller ler du litt og sier «det er vel bare til å slå av.» Det er ikke bare enkelt.

Flere reiseselskap i USA og Storbritannia tar problemet på alvor og tilbyr weekend-detox eller lenger opphold uten smarttelefon. Det er til og med blitt en trend med såkalt "Nude" running - dvs å ta seg en løpetur ikke uten klær, men uten duppeditter og målere på seg. Puls har man jo, selv uten pulsmåler. 

Suksessen bak digitale detox-turer er at det gir folk «tillatelse» til å slå av mobilen. Mange synes det kan være vanskelig og føler at de har en krevende skikkelse i bakgrunnen (eller inne i sitt eget hode) - det kan være sjefen, et familiemedlem, eller en venn - som du mener kan være, hva skal vi si, fiendtlig innstilt til at du slår av? Ritualet med å overlevere telefonen - som er påkrevd på detoxtur, tar bort noe av den skylden.

Et enklere alternativ kan være å reise dit mobildekning ikke eksisterer. Hva med Havana på Cuba eller et godt stykke innover fjellheimen? Her har vi mye å by på i Norge. Er det noe vi mangler er det dekning i vakker natur. Dette må pakkes. La oss kalle det Nude Hiking. 

Og hvis du lurer på hvorfor du ikke fikk lest de bøkene du hadde planer om i ferien, ligger nok mye av svaret i wifi.